Beskrivelse af psykoterapi
Psykoterapi kan beskrives som en fællesbetegnelse for forskellige former for samtaleterapi, hvor en psykoterapeut ved hjælp af gentagne indsigtsgivende samtaler, metoder, teknikker og værktøjer sammen med en eller flere klienter afhjælper, mindsker eller lindrer kvaler med hensyn til tanker, følelser eller handlinger, hvad enten disse er inde i mennesket eller imellem mennesker.
Psykoterapi er en proces der udvikler og skaber forandringer. Der kan være tale om fornyet selvindsigt, ansvarliggørelse, udvikling af kompetence eller helhed gennem integration.
Det kan også være, at et medtaget nervesystem har brug for at blive afbalanceret – eller at man holder op med at se sig selv på en bestemt måde, og dermed også stopper med at gøre bestemte uhensigtsmæssige eller begrænsende ting.
Psykoterapi kan omhandle et personligt problem eller livsvilkår, som man gerne vil have behandlet i kortere eller længere tid af en psykoterapeut. Problemet eller livsvilkåret kan f.eks. være af eksistentiel, følelsesmæssig, helbredsmæssig, social, udviklingsmæssig eller almen menneskelig karakter.
Psykoterapi er helt grundlæggende et møde mellem to mennesker – hhv. en psykoterapeut og en klient. Mødet er udtryk for at der findes et DU, et JEG og et VI, dvs. at to forskellige og adskilte mennesker relaterer sig til hinanden i et dynamisk, levende og udviklende fællesskab til gavn for klienten.
Psykoterapi kan også beskrives som et tæt samarbejde som begge parter nødvendigvis må være oprigtigt motiveret for at gå ind i. Samarbejdet opretholdes gennem en kortere eller længere periode og det kan gennemgå forskellige, også kritiske faser, før der i sidste ende kommer noget konstruktivt ud af det.
Psykoterapien er en fortrolig proces. Klienten er beskyttet af psykoterapeutens tavshedspligt og kan tale åbent om det, der ligger vedkommende på sinde, også selvom dette i andre sammenhænge måtte være risikabelt, pinligt, skamfuldt eller på anden måde tabubelagt.
Tavshedspligt betyder, at terapeuten ikke fortæller andre, f.eks. sociale myndigheder, arbejdsgivere eller tilfældige at du går i terapi. Klienten har selvfølgelig ikke tavshedspligt. Som klient må du tale med hvem som helst om det, der sker i din terapi, men du behøver ikke at gøre det. Det bestemmer du helt selv.
Psykoterapi er i høj grad også kommunikation om end der ikke stilles specielle krav til klientens evne til at formulere sig. Samtalen er omdrejningspunktet, det verbale såvel som det non-verbale sprog betyder meget for selve den terapeutiske proces.
Psykoterapi er en afslappet, levende og lærende proces, hvor klienten, med psykoterapeutens hjælp. Nænsomt og blidt udforsker sig selv og sin omverden for på denne måde at få nye oplevelser og indsigter. Dermed skabes der et nyt grundlag for refleksion over den del af livet som er vanskelig og som følge heraf kan dørene åbnes for positive forandringer i den indre eller ydre verden.
Den psykoterapeutiske proces foregår tidsmæssigt her og nu og bliver således ofte oplevelsesorienteret. Derudover har terapien ofte, men ikke altid, en tilbagelægger til fortiden, hvorfra nogle klienter har en mere eller mindre tung bagage med sig. Terapien kan også rette sig mod fremtiden hvor visioner, drømme og ønsker såvel som værdier, mål og midler kan blive genstand for nærmere undersøgelse.
Psykoterapi er kendetegnet ved altid at tage udgangspunkt i DIG som unikt menneske. Der er aldrig to mennesker der er helt ens og der er ikke to psykoterapeutiske forløb der er magen til hinanden, hverken hvad angår indhold eller proces.
Psykoterapi bygger på terapeutens accepterende og rummende indstilling overfor klienten. Det betyder at man bliver set og hørt som den man er, kan bringe det på banen man vil og reagere som man gør, uden at man af den grund bliver mødt med afvisning, fordømmelse eller anden form for nedgørelse.
Psykoterapi en opbyggende – anerkendende, jeg-støttende, ressourceorienteret og integrerende tilgang til det enkelte menneske. Som klient kan man således mange gange få oplevelsen eller følelsen af, at man bliver mæt, vokser, bliver mere hel eller fredfyldt.
I bund og grund er psykoterapi efter min mening, til dem der ønsker trivsel sådan de kan komme til udfoldelse med det menneske de er.
Jeg vil ønske at alle mennesker brugte psykoterapi med jævne mellemrum, ligesom jeg selv gør, Det kan tage toppen af belastningen, man kan holde sit indre nogenlunde rent, man bliver gladere og hen ad vejen et bedre medmenneske for sig selv og andre.